COVID-19 evidențiază cât de ușor poate avea loc contaminarea încrucișată

Contaminarea încrucișată a fost întotdeauna o amenințare pentru sănătatea pacientului și a medicului, pentru că poate compromite siguranța unei proceduri medicale prin răspândirea pe mai multe căi: prin contact fizic, prin răspândire prin aer, prin picături respiratorii sau prin obiecte fizice. Prevenirea contaminării încrucișate ar trebui să fie prioritară atunci când sănătatea și siguranța pacienților și a membrilor personalului pot fi în pericol. Furnizorii de asistență medicală știu acest lucru, iar pandemia de COVID-19 ajută cu privire la conștientizarea acestui ciclu de contaminare încrucișată.

De ce mulți profesioniști medicali care efectuează protocoale standardizate de igienizare, procesare și sterilizare a dispozitivelor medicale reutilizabile consideră că este imposibil ca unele microorganisme sau părți microbiologice să scăpe? Deși protocoalele de reprocesare impun ca furnizorii de servicii medicale să fie instruiți cu privire la toate procedurile de curățare și sterilizare, contaminarea poate persista pe dispozitivele medicale reutilizabile.

U.S. Food and Drug Administration raportează: „Curățarea inadecvată între utilizări poate duce la reținerea de sânge, țesuturi și alte resturi biologice de către anumite tipuri de dispozitive medicale reutilizabile. Aceste resturi pot permite microbilor să supraviețuiască procesului ulterior de dezinfecție sau sterilizare, care ar putea duce apoi la infecții asociate asistenței medicale (HAI)…”

Strim oferă numai dispozitive medicale sterilizate, de unică folosință, precum canulele pentru transferul de grăsime.

contaminarea incrucisata