Cum apare și cum putem scăpa de acnee?

Acneea este o afecțiune dermatologică des întâlnită, care se dezvoltă în urma inflamării foliculului sebaceu, care acumulează  celule moarte, sebum sau praf,  favorizând apariția coșurilor. Persoane indiferent de vârstă, rasă  sau sex  pot fi afectate și cu cât are un debut mai incipient, cu atât există șanse mai mari să se agraveze, cauzând leziuni profunde și tulburări emoționale asociate respectului de sine scăzut și intimidării sociale.

Cel mai des întâlnit tip de acnee este acneea juvenilă, care apare odată cu instalarea pubertății. Studiile arată  că 80% dintre tinerii cu vârste între 12 și 20 de ani sunt afectați. Dintre cele două sexe, este mai des întâlnită printre băieți deoarece glandele sexuale prind viață în această perioadă și încep să producă hormoni. Hormonul masculin determină schimbări fiziologice precum îngroșarea vocii, apariția pilozităților, dar și îngroșarea glandelor sebacee din piele, lucru care poate avea efecte negative asupra epidermului, hipodermului, glandelor sebacee și vaselor de sânge din piele. Cum fetele produc  o cantitate mică de hormon masculin, sunt mai puțin afectate de afecțiuni cutanate la pubertate.

acnee

Medicii pediatrii pot observa apariția acneei neonatale la copilul nou-născut. Distribuită relativ egal între sexe , cauza principală ar fi trecerea în placentă a hormonilor materni androgeni (hormoni masculini), care ajung în circulația nou-născutului. Acneea infantilă poate apărea la copilul cu vârste între o lună și 12 luni. Ar fi determinată de predispoziția genetică, dar și de unele dezechilibre hormonale. Manifestările ambelor forme ar trebui să se diminueze după o perioadă, dar sugarii afectați de acneea infantilă, care intră în remisie târziu sau deloc, pot ajunge să aibă forme severe de acnee în adolescență.

Studiile arată că 70% dintre adulții între 20 și 50 de ani prezintă acnee tardivă. Acest  tip se poate manifesta în două forme: continuarea  formei juvenile din adolescență, sau debutul acneei  în jurul vârstei de 25 de ani, la persoane fără antecedente. Femeile adulte sunt mai afectate decât bărbații adulți din cauza factorului hormonal (menstruația, menopauza, sarcina). În cazul adultului, acneea se manifestă în zona U a feței, mai exact pe partea inferioră (zona maxilară, zona mandibulară, gât, bărbie).

Simptomele provocate de acnee depind de gradul de severitate al acesteia și pot fi noninflamatorii sau inflamatorii.

acnee

Leziunile noninflamatorii  sunt  leziuni care nu sunt colonizate de bacterii.  Ele apar în urma obstrucției canalului de excreție al glandei sebacee, care acumulează sebum și se umflă. Acestea pot fi:

  • Comedoanele închise / punctele albe  care apar  atunci când orificiul  excretor  al glandei sebacee este complet  închis și nu vine în contact cu oxigenul;
  • Comedoanele deschise / punctele negre apar atunci când încă există comunicare cu exteriorul , iar la contactul cu oxigenul, comedoanele se oxidează si se innegresc.

Leziunile inflamatorii sunt leziuni în care  se dezvoltă colonii de bacterii, în interiorul canalului glandei sebacee.

  • Papulele sunt leziuni roșii, care pot durea la atingere;
  • Pustulele se dezvoltă la câteva zile după apariția papulelor și capătă un conținut de culoare alb-gălbui;
  • Nodulii sunt leziuni roșii, dureroase, localizate profund sub piele;
  • Chisturile sunt provocate de acneea netratată care poate duce la ruptura glandei sebacee și formarea de cicatrici.

Cauze ale apariției acneei sunt:

  • Profilul genetic al individului – această afecțiune există în istoricul familial;
  • Secreția crescută de sebum – tenul gras este mai predispus la apariția acneei;
  • Proliferarea bacteriilor Propionibacterium acnes sau Stafilococul epidermidis, care se dezvoltă în condiții de seboree;
  • Hormonii – dereglările hormonale determină secreția în exces a hormonilor androgeni din glandele suprarenale, din ovare și din țesutul adipos;
  • Folosirea necorespunzătoare a produselor de igienă – demachiant, produse de make-up, creme;
  • Alimentația necorespunzătoare  – consumul de alcool, gluten, grăsimi nesănătoase, alimente acide sau zahăr;
  • Stresul.

Tratamentul acneei constă în primă fază în recomandarea, de către medicul dermatolog, a produselor de curățare și de întreținere potrivite pentru tenul tău. Skin Tech este  un dezvoltator de aparatură medicală și cosmetică, prezent la nivel mondial. În propriul laborator, cercetătorii găsesc  formule  pentru produse anti-acneice inovatoare, destinate persoanelor indiferent de vârstă, pe care merită să le menționăm.

Purifying Cream este o cremă recomandată pentru pielea acneică la adolescenți.  Ea curăță impuritățile și reglează cantitatea de sebum secretată de piele.

Purifying PRO este concepută penru a trata tenul acneic matur, atât al femeilor, cât și al bărbaților. Produsul are proprietăți ușor exfoliante și promovează rezistența dermului, fără a duce la apariția comedoanelor.

Purigel este destinat tenului gras. Ingredientele active prezente în produs ajută la eliminarea impurităților pielii și uniformizarea texturii.

Cleanser Skin Tech este o spumă demachiantă care restabilește pH-ul fiziologic al pielii și elimină rapid impuritățile acumulate atât în timpul zilei cât și noaptea.