Diferențele dintre un dermatoscop analog și unul digital

 

În mod surprinzător, până la 90% din cazurile de cancer de piele pot fi vindecate dacă sunt detectate din timp. Din acest motiv, dermatoscopia este deosebit de importantă. Cu ajutorul acestei proceduri, medicul specialist va putea examina structurile și culorile epidermei (stratul exterior al pielii), joncțiunea dermo-epidermică (situată între epidermă și derm) și dermul superficial, care nu sunt vizibile cu ochiul liber. Astfel, se pot depista elemente specifice și putem obține un prim diagnostic al structurii pe care o analizăm, în general alunite, fără a fi nevoie să recurgem la îndepărtarea și studierea lor în laborator.

Dermatoscopia manuală

Dermatoscopia manuală folosește un dermatoscop analog (ca cel din imaginea de mai jos). Un dermatolog se uita in lentilă și examinează aluniță cu aluniță căutând orice semne de malignitate. In cadrul acestui tip de dermatoscop există cateva posibilitati: unele se sprijină pe piele, iar altele nu au nevoie de niciun tip de contact cu aceasta. Pentru cele care intră în contact cu pielea, lichidele, gelurile sau uleiurile pot fi folosite dacă lumina polarizată nu este disponibilă.

Dermatoscop ergonomic DermLite DL4W

 

Dermatoscop ergonomic DermLite DL4W

Dermatoscopia digitală

Dermatoscopia digitală are o bază foarte asemănătoare cu cea manuală, dar de această dată dermatoscopul vine cu o cameră încorporată care se conectează la un afișaj extern, cum ar fi un computer sau un telefon mobil. Datorită acestui tip de sistem digitalizat, se poate obține o hartă generală a alunițelor. Astfel, medicul dermatolog va avea posibilitatea de a monitoriza pielea examinând zonele în cadrul următoarelor vizite și verificând dacă au apărut sau nu modificări.

Dacă vreun element prezintă modificări ale aspectului său față de o vizită anterioară, acesta va fi considerat suspect, așa că pe lângă înregistrarea imaginilor, acest sistem permite analiza evoluției în timp.

Cameră de dermoscopie digitală – DermLite Cam®

 

Cameră de dermoscopie digitală – DermLite Cam®

Astăzi, utilizarea dermatoscoapelor pe smartphone este în creștere. Aceste dispozitive combină lentile speciale și iluminarea cu dispozitivul mobil. Este însă necesar ca smartphone-ul să respecte anumite standarde de achiziție de imagini.

dermatoscop smartphone

 

Dermatoscop atasare smartphone, HUD 2, Dermlite

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *