Dispozitivele medicale de unică folosință, o nouă revoluție

Dispozitivele medicale de unică folosință sunt vitale pentru asistența medicală. Ele salvează literalmente vieți, de fiecare dată când sunt utilizate. Un standard înalt de asistență medicală modernă ar fi imposibil de atins fără ele, deoarece reduc semnificativ impactul infecțiilor asociate (HAI) prin contaminare încrucișată și sunt foarte eficiente în practică. Acest standard de siguranță și eficiență este una dintre cele mai mari realizări din toată istoria tehnologiei medicale și ne-a permis creșterea producției și consumului acestor dispozitive.

Cum reduc dispozitivele medicale de unică folosință contaminarea încrucișată?

Dispozitivele de unică folosință nu sunt folosite de la un pacient la altul. De fiecare dată când un dispozitiv medical reutilizat este reprocesat și resterilizat, există un risc mai crescut de contaminare încrucișată, care este direct proporțional cu numărul de reutilizări. Acest lucru rezultă din neglijență, ignorare sau absența instrucțiunilor adecvate pentru reprocesare, metode sau echipamente de curățare, dezinfecție și sterilizare necorespunzătoare sau de o eroare de ambalare, depozitare sau transport. Cu cât mai multe reutilizări, cu atât mai multe expuneri la erori sau la eroarea umană, motivul principal pentru contaminarea încrucișată. Dacă întrerupem ciclul de reutilizare, scădem semnificativ raportul de contaminare încrucișată.

Întrebări:

  1. Cum este posibil să se asigure sterilitatea canulelor reutilizabile?
  2. Producătorul își asumă responsabilitatea metodei de reprocesare?
  3. Unde sunt studiile de eficacitate ale dezinfectării și sterilizării care demonstrează eficiența acestei metode de reprocesare pentru canulele reutilizabile?
  4. Dacă există o lipsă a garanțiilor, de ce furnizorii de asistență medicală continuă să o facă?
 

Răspunsul este impactului economic uriaș pe care utilizarea exclusivă a dispozitivelor de unică folosință l-ar avea asupra bugetului sistemului de sănătate. Dar știm cu toții că contaminarea încrucișată creează un impact mult mai mare asupra vieților oamenilor, deoarece le poate schimba nu numai starea de sănătate și calitatea vieții, ci poate duce și la deces. Iar moartea este cea mai mare „risipă economică” suportabilă de orice sistem modern de sănătate.

dispozitivele medicale de unica folosinta

Cum pot fi mai sustenabile din punct de vedere ecologic dispozitivele medicale de unică folosință?

Dispozitivele medicale de unică folosință reprezintă un risc pentru sănătatea comunității din cauza deșeurilor pe care le generează, dar și utilizarea de substanțe chimice toxice pentru reprocesarea dispozitivelor reutilizabile ar trebui regândită. De fapt, dispozitivele reutilizabile pot contribui mai mult la impactul asupra mediului, în special pentru clinicile care nu au facilități la fața locului pentru reprocesare și resterilizare conform noului MDR UE (2017/745). Și să nu uităm că dispozitivele reutilizabile folosesc ambalaje din plastic și hârtie pentru a asigura sterilitatea.

Plasticul, hârtia și metalul sunt peste tot în dispozitivele de unică folosință și în spitale. Este timpul ca spitalele să ia măsuri pentru a-și reduce mai mult amprenta asupra mediului, fără a compromite calitatea îngrijirii pacienților. Tehnologia de reciclare este cu zeci de ani în urma tehnologiei dispozitivelor medicale. Și aceasta este o problemă critică. Factorii de decizie pot face eforturi pentru o reciclare îmbunătățită. În privința dispozitivelor medicale de unică folosință, care sunt considerate un pericol biologic, incinerarea ar trebui să se producă după ce toate componentele valoroase au fost reciclate în mod corespunzător. Această tehnologie de reciclare selectivă trebuie adoptată urgent. Și să nu mai vorbim de cât de importantă este îmbunătățirea politicilor de reciclare în spitale.

Dar toți avem partea noastră de responsabilitate pentru amprenta asupra mediului. Strim HC, ca parte a unui grup de producție, produce canule de unică folosință cu piese din plastic în dispozitiv și în ambalajul acestuia. Producătorul a investit masiv anul trecut în achiziționarea unei noi tehnologii de ambalare care ne va permite să minimizăm dimensiunea ambalajului și utilizarea componentelor din plastic. Este una dintre numeroasele contribuții pe care le aducem pentru reducerea amprentei noastre asupra mediului. Toate îmbunătățirile de ambalare vor fi implementate în următoarele luni, după finalizarea tuturor testelor de conformitate necesare.