Efectele îmbătrânirii tenului

Îmbătrânirea pielii este un fenomen biologic inevitabil cauzat fie prin degradarea aspectului ei odată cu înaintarea în vârstă  (îmbătrânire intrinsecă), fie prin expunerea la influențe dăunătoare externe (îmbătrânire extrinsecă). 

Care sunt efectele îmbătrânirii tenului asociate celor două procese:

  • Ridurile;
  • Pielea lăsată;
  • Pielea uscată;
  • Pielea aspră;
  • Efectul de piele transparentă;
  • Hiperpigmentarea;
  • Eritemul (arsuri);
  • Telangiectazia (mici vase de sânge dilatate și vizibile pe tegument);
  • Vânătăile;
  • Cancerul de piele.
efectele imbatranirii tenului

Factori intrinseci asociați cu îmbătrânirea

Denumit și procesul de îmbătrânire naturală, îmbătrânirea intrinsecă reprezintă declinul natural al pielii, care debutează la mijlocul vârstei de 20 de ani. În acea perioadă, începe scăderea producției de colagen și elastină, două fibre proteice prezente la nivelul pielii, care va determina, peste câțiva ani, efectul de “lăsare” a pielii faciale. Mai mult, celulele pielii încep să se regenereze mai lent, contribuind la agravarea problemei.

Deși îmbătrânirea intrinsecă începe la mijlocul vârstei de 25 de ani, simptomele, cum ar fi ridurile, devin observabile mai târziu în viață.

Rata îmbătrânirii intrinseci a pielii poate fi puternic influențată de factorii de mediu, cum ar fi dieta și expunerea la lumina UV. Alți factori care afectează rata îmbătrânirii intrinseci sunt stresul oxidativ, glicația  inflamația și genele.

skiiin

Ce este stresul oxidativ?

Stresul oxidativ este un dezechilibru între producerea de radicali liberi și capacitatea organismului de a stopa efectele lor dăunătoare prin producerea de antioxidanți neutralizanți. Când apare stresul oxidativ, radicalii liberi pot provoca semne premature de îmbătrânire, precum tonuri și texturi inegale ale pielii și pot chiar descompune proteinele esențiale care susțin pielea, provocând laxitate (lăsarea pielii).

Ce este glicația?

Glucoza pe care o obținem din consumul de zaharuri este o sursă vitală de combustibil pentru organism, dar, pe măsură ce îmbătrânim și metabolismul nostru încetinește, excesul de glucoză începe să aibă un efect negativ asupra pielii. Excesul de glucoză începe să se lipească de colagenul și elastina care alcătuiesc pielea, într-un proces chimic numit glicație. Rezultatul acestui proces este formarea produșilor avansați de glicație (AGE). Prezente la nivelul pielii, aceste fibre rigide, care nu au aceeași elasticitate ca fibrelor pielii obișnuite, pot duce la scăderea elasticității pielii.

Ce este inflamaţia?

Inflamația este un mecanism biologic complex de apărare împotriva invadatorilor străini, cum ar fi bacteriile și virușii. Inflamația inițiază, de asemenea, procesele de vindecare ale țesutului afectat și limitează deteriorarea celulelor pielii cauzate de substanțele chimice și de poluanții atmosferici. Cu toate acestea, inflamația cronică este asociată cu multe boli autoimune și este un catalizator pentru procesul vizibil de îmbătrânire a pielii. Stresul oxidativ, glicația și formarea de AGE pot provoca inflamații cronice sau excesive. Când unul dintre aceste tipuri de inflamație apare, dăunează corpului și, astfel, pielii. Reacția inflamatorie la producerea de radicali liberi poate duce la inflamație cronică, în care sistemul imunitar atacă în mod greșit țesutul normal al pielii și are ca rezultat o deteriorare a fibrelor de colagen care mențin pielea fermă și netedă.

Care este impactul ADN-ului asupra îmbătrânirii pielii?

ADN-ul poate avea un impact mai mare asupra stării de bine a pielii decât orice produs disponibil pe rafturi. Un studiu a constatat că, din cele aproximativ 25.000 de gene ale genomului uman, aproximativ 1.500 dintre acestea influențează sănătatea pielii. De asemena, a constatat că există în jur de 200 de gene care au legătură cu modul de apărare al pielii împotriva radicalilor liberi, care pot îmbătrâni pielea.

Factori extrinseci asociați cu efectele îmbătrânirii tenului

Îmbătrânirea pielii cauzată de factorii externi este un proces pe care, în cea mai mare parte, îl putem controla. Principala cauză a îmbătrânirii extrinseci este expunerea la razele UV emanate de soare. Alți asemenea factori pot fi:

  • Fumatul;
  • Consumul de alcool;
  • Deshidratarea;
  • Stresul cronic;
  • Somnul insuficient;
  • Dieta nesănătoasă.
 

Prevenirea îmbătrânirii tenului

Pielea este cel mai mare organ al nostru și scutul care împiedică pătrunderea agentului patogen în corp. Este esențial să îngrijim pielea asemenea celorlalte organe vitale ale corpului, pentru a ne bucura de aspectul său tânăr și sănătos, pentru o perioadă cât mai lungă.

Un ingredient care promovează funcția de apărare a pielii, care are efect anti-îmbătrânire și care menține pielea hidratată este acidul hialuronic. 

Ce este acidul hialuronic?

Acidul hialuronic este un polizaharid prezent în mod natural în organism, în cea mai mare parte în piele, care ajută la legarea apei de colagen, astfel încât pielea să aibă un aspect sănătos și hidratat. Producția lui naturală scade odată cu vârsta, dar poate fi suplimentat, prin utilizarea anumitor produse. Mai mult decât atât, acidul hialuronic este cea mai sigură metodă de umplere prezentă pe piață. Doar în cazul acidului hialuronic injectat, poate apărea o ușoară iritație la nivelul pielii.

Produsul nostru Stylage S cu Lidocaină este un injectabil ideal pentru estomparea primelor efecte ale îmbătrânirii tenului, folosit mai exact pentru netezirea ridurilor superficiale și medii de pe zona feței, precum și pentru mărirea buzelor.

Stylage M cu Lidocaină este un gel de acid hialuronic de origine non-animală, care încorporează un antioxidant (manitol), este steril și apirogenic, cu pH și osmolaritate fiziologice. Este indicat pentru netezirea ridurilor medii până la cele adânci, prin injectarea în dermul mijlociu până la cel profund al feței și / sau pentru îmbunătățirea conturului și volumului buzelor.

Stylage L cu Lidocaină este un gel de acid hialuronic, de origine non-animală, indicat pentru umplerea ridurilor profunde și pentru restaurarea volumului obrajilor, contururilor feței  și pomeților.

Stylage XL cu Lidocaină este un filler conceput pentru a corecta volumul diminuat al pomeților, obrajilor și pentru a redefini contururile faciale. Acest gel este formulat cu ajutorul manitolului antioxidant pentru a-i crește durabilitatea, precum și lidocaina, ale cărui efecte anestezice oferă un plus de confort pacientului.

Produsele Stylage au o gamă largă de utilizare, inclusiv hidratarea zonelor sensibile precum fața, gâtul, mâinile și decolteul, pentru îmbunătățirea elasticității cutanate. 

Produsele cu acid hialuronic sunt utilizate numai de către medicii specialiști pentru a adăuga contur și volum buzelor sau pentru a umple ridurile.

steringa