Rozaceea, manifestări și tratamente

  

Rozaceea este o afecțiune cutanată inflamatorie foarte comună, care afectează aproximativ 415 milioane de persoane din întreaga lume și care se manifestă în special pe față. Se caracterizează prin înroșirea și sensibilitatea pielii. Este o boală cronică, cu perioade de ameliorare și agravare. Nu este contagioasă și nici cauzată de o igienă precară, dar crizele pot fi declanșate de o serie de factori.

Factori declanșatori ai rozaceei

Cauza exactă a rozaceei nu este cunoscută. Cu toate acestea, a fost asociată cu mai mulți factori, inclusiv predispoziția genetică. Persoanele afectate de rozacee pot prezenta hiperreactivitate vasculară facială, ceea ce poate contribui la simptomele caracteristice ale înroșirii și sensibilității pielii.

De asemenea, s-a constatat că în foliculii de păr ai persoanelor cu rozacee pot exista acarieni numiți Demodex folliculorum, ceea ce sugerează o posibilă implicare a acestora în dezvoltarea bolii.

Pe lângă acești factori, au fost identificate și alte posibile influențe, cum ar fi utilizarea de corticosteroizi topici sau orali, factori psihologici, expunerea la soare și prezența bacteriei Helicobacter pylori în stomac.

Factorii declanșatori pot fi împărțiți în două categorii: interni (alimente, băuturi, hormoni) și externi (vânt, soare, temperatură). Aceștia pot include:

·        Fluctuațiile de temperatură,

·        Expunerea la vânt,

·        Dușuri fierbinți, băi, saune,

·        Stresul,

·        Anumite medicamente care pot provoca înroșiri,

·        Utilizarea îndelungată a cortizonului/cremei cu steroizi,

·        Agresori alimentari, cum ar fi alcoolul, cofeina și alimentele picante.

Tipuri de rozacee

Rozaceea este clasificată în 4 subtipuri, fiecare cu caracteristici specifice:

Eritematotelangiectatică: În acest subtip, roșeața (eritemul) predomină în centrul feței, mai ales pe frunte, obrajii și bărbie. Se pot observa, de asemenea, vase de sânge mici și dilatate numite „telangiectazii”, iar bufeurile (înroșirea accentuată) sunt frecvente.

Papulopustuloasă: Acest subtip implică apariția de coșuri (papule) și/sau coșuri cu puroi (pustule), alături de eritemul facial. Aceste leziuni pot provoca senzație de durere și sensibilitate.

Rinofimă: De obicei, acest subtip este mai frecvent la bărbații în vârstă, iar caracteristica sa distinctivă este îngroșarea excesivă a nasului, dându-i un aspect bulbos și asimetric.

Oculară: Această formă afectează ochii și zonele din jurul lor. Poate provoca inflamații ale pleoapelor (blefarită) și conjunctivei ochiului (conjunctivită), manifestându-se prin mâncărime, senzație de corp străin în ochi și sensibilitate la lumină (fotofobie).

Tratamente pentru rozacee

Există multiple tratamente care vor depinde de manifestarea clinică a pacientului.

În cazurile ușoare, se folosesc tratamente topice, cum ar fi metronidazolul, acidul azelaic și unele dintre medicamentele împotriva acneei. Formularea individualizată cu diferite ingrediente active și excipienți pentru pielea sensibilă este superioară produselor farmaceutice standard. Există cazuri de intoleranță la orice produs topic extern.

Medicamentele orale sunt utilizate pentru cazurile mai severe. Cele mai frecvent utilizate medicamente sunt antibioticele precum tetraciclinele și derivații acestora și metronidazolul oral. În cazurile cele mai severe, se poate folosi izotretinoină în doză mică.

Pentru ameliorarea vaselor mici care apar pe față se poate face terapia cu laser în timp ce pentru rozacee rinofimă exista mai multe metode chirurgicale sau terapie cu laser.

Prevenția rozaceei

Este important să gestionați bacteriile prin curățarea regulată și repararea barierei lipidice compromise a pielii. Putem consolida bariera pielii folosind creme hidratante și SPF, ceea ce va contribui, de asemenea, la reducerea sensibilității și a oricărei iritații.

Putem promova reînnoirea celulară prin exfoliere (acarienii Demodex pe care i-am menționat mai devreme se hrănesc cu pielea uscată), folosind peelinguri chimice care exfoliază ușor, dar în profunzime.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *