De ce să utilizezi o canulă de unică folosință?
O canulă de unică folosință este un produs medical steril, certificat și destinat utilizării pe un singur pacient în timpul unei singure proceduri. Dar siguranța și funcționalitatea sunt doar vârful aisbergului.
Motive cheie pentru a utiliza o canulă de unică folosință:
- Îmbunătățirea siguranței
Conform “Raportului de Progres” privind infecțiile asociate asistenței medicale al CDC (Centrul Pentru Prevenirea Și Controlul Bolilor), actualizat în 2016, ratele IAAS au scăzut cu mai mult de 70% atunci când furnizorii de servicii medicale au luat măsuri de control ale infecțiilor. Una dintre măsuri este utilizarea pe scară largă a dispozitive medicale de unică folosință. Cercetările FDA arată că reprocesarea dispozitivelor medicale poate fi fezabilă, dar „este dificilă” și „posibil periculoasă”. În cazul canulelor de lipoaspirație sau grefare, este ușor de subliniat de ce furnizorii medicali nu ar trebui să le refolosească:
- Caracteristici de proiectare – Canula poate fi fabricată într-un mod specific care face imposibilă decontaminarea, dezinfectarea și sterilizarea în mod corespunzător, ceea ce poate duce la contaminare încrucișată.
- Efecte negative ale dezinfectării și sterilizării – Dispozitivul ar putea absorbi reziduurile chimice ale agenților dezinfectanți, ceea ce poate duce la arsuri chimice, sensibilizare sau deteriorare mecanică după un proces de sterilizare termică.
- Reacția cu endotoxina – Din cauza unei eventuale erori de procesare, ar putea rămâne cantități mici de bacterii care supraviețuiesc după sterilizare, care ar putea declanșa reacții periculoase.
- Robustețea metodelor de reprocesare – Nu există limită pentru numărul de reutilizari ale unei canule reutilizabile și, în mod normal, data de expirare a acestora este determinată de ruperea sau scăderea semnificativă a funcționalității în timpul unei proceduri.
- Dovezi minime ale problemelor nu înseamnă că practica actuală este sigură și eficientă.
- Creșterea eficienței
Canulele de unică folosință nu sunt doar certificate și gata de utilizare imediată, dar economisesc și timp și resurse, deoarece nu necesită nicio etapă de curățare, dezinfecție și sterilizare prin proceduri costisitoare. Ca să nu mai vorbim de declinarea responsabilităților profesioniștilor din sănătate pentru întregul proces de reprocesare. Canula de unică folosință minimizează eșecurile procedurilor pre și post-clinice, crescând astfel eficiența generală a întregii echipe medicale.
- Îmbunătățirea calității
Atunci când furnizorii de servicii medicale trec de la canule reutilizabile la canule de unică folosință, beneficiile se extind dincolo de protejarea pacienților împotriva contaminării încrucișate. Dacă un spital folosește canule reutilizabile, încă de la prima procedură de reprocesare, aceste dispozitive fragile (precum microcanulele), au mai multe șanse să nu-și poată atinge presupusul nivel de funcționalitate din mai multe motive: ocluzie parțială sau totală a materialelor biologice, lipsă de integritate sau defect mecanic cauzat de utilizarea anterioară. Dacă proprietățile fizice ale canulei sunt modificate, canula poate deveni impracticabilă, ceea ce duce la o calitate slabă a procedurii clinice și, din perspectivă globală, compromite calitatea întregii echipe.
- Reducerea costurilor
Prețul inițial al canulelor de unică folosință este întotdeauna mai mic decât al celor reutilizabile, dar utilizarea pe termen lung a canulelor reutilizabile le face mult mai ieftine decât pe cele de unică folosință. Dar de fiecare dată când o canulă reutilizată este resterilizată, există un risc crescut de contaminare încrucișată, care este direct proporțional cu numărul de reutilizari. Acest lucru rezultă din neglijență, ignorare sau absența instrucțiunilor adecvate pentru reprocesare, dezinfecție și sterilizare necorespunzătoare. Cu cât mai multe reutilizări, cu atât mai multă expunere la erori. Dacă întrerupem ciclul reutilizabil, scădem semnificativ raportul de contaminare încrucișată. Beneficiile pe termen lung sunt primordial, mai ales când vine vorba de siguranța pacientului. Economiile potențiale la canulele reutilizabile pot fi compensate de cheltuielile asociate cu contaminarea încrucișată și complicațiile infecțiilor. Canulele de unică folosință elimină costurile continue de reprocesare și întreținere. Un alt punct important este că practica resterilizării canulelor fără a respecta toate garanțiile poate să genereze acțiuni legale din partea celor care au fost afectați de repercusiunile contaminării încrucișate, ceea ce ar putea însemna o pierdere financiară.
- Reducerea impactului asupra mediului
Utilizarea dispozitivelor medicale de unică folosință pare că ar crește impactul asupra mediului, dar conform Raportului de durabilitate al Practice Greenhealth, în spitalele din SUA, dispozitivele reutilizabile au contribuit mult mai mult la deșeuri. Acest impact asupra mediului poate fi mai mare în spitalele care trebuie să externalizeze reprocesarea și resterilizarea dispozitivelor reutilizabile. Luați în considerare, de asemenea, că dispozitivele reutilizabile sunt dezinfectate cu soluții toxice și folosesc ambalaje din plastic și hârtie pentru a asigura sterilitatea, iar acest lucru poate duce la un impact mult mai mare asupra mediului. Dispozitivele medicale de unică folosință au și acestea urmări asupra mediului și sunt multe de făcut în această privință. Deocamdată, reciclarea este singura soluție.
- Încrederea pacienților
Utilizarea unei canule de unică folosință înseamnă că garanțiile legate de eficacitatea și calitatea dispozitivului sunt asumate de către producător. În cazul celorlalte canule, spitalul sau medicul trebuie să dezvolte un protocol personalizat cu instrucțiuni pentru reutilizare, studii de eficacitate pentru curățare și dezinfecție, studii de eficacitate ale sterilizării și validare a timpului de uscare, la fel ca un producător.