Atrofia vaginală și tratamentul
Corpul femeilor poate suferi modificări odată cu instalarea menopauzei, în special în zona intimă. Scăderea hormonilor estrogeni determină mucoasa vaginală să devină mai subțire, mai uscată și mai puțin elastică. La fel se întâmplă și în cazul vulvei, fenomene care pot duce la apariția unei afecțiuni numite atrofie vulvo-vaginală. Calitata vieții scade dramatic dacă simptomele acestei afecțiuni sunt ignorate. Inconfortul intim crește, mai exct uscăciunea vaginală și durerea care pot fi resimțite în timp ce femeia desfășoară activități banale precum antrenamente fizice sau plimbări.
Simptomele pot apărea în anii premergători instalării menopauzei sau la ceva timp după debutul acesteia. Deși nu se vorbește des despre această afecțiune, în jur de 50% dintre femeile la menopauză pot fi afectate. Restul de 50% probabil că au o activitatea sexuală constantă, deoarece acest lucru menține sănătatea vaginală chiar și după menopauză.
Deși 50% dinte femei suferă de atrofie vulvo-vaginală, doar 25% caută ajutor de specialitate. Ele pot fi jenate să vorbească cu medicul ginecolog despre acest lucru și îl ascund. Amintim că simptomele menționate mai jos se instalează cel mai adesea la premenopauză și este important să fie discutate așa încât să fie evitate complicațiile ce pot apărea mai târziu.
Durerea în timpul actului sexual este motivul pentru care femeile ajung cel mai des în cabinetul ginecologic. Mai târziu acest lucru poate degenera și pot apărea simptome urinare asociate atrofiei sistemului urinar, cum ar fi incontinența urinară și durerea în timpul urinării. Tractul genital și tractul urinar sunt ambele afectate de atrofia vulvo-vaginală.
Lipsa contactului sexual la menopauză poate duce la micșorarea și îngustarea vaginului. Apoi, când femeia încearcă să aibă un contact sexual, poate simți durere și poate fi susceptibilă la răni și rupturi din cauza țesuturilor ei uscate. Disconfortul poate fi atât de mare încât femeia evită actul sexual.
Vaginita atrofică poate crește riscul unei femei de a contracta infecții vaginale. Atrofia provoacă schimbări în mediul acid al vaginului, facilitând dezvoltarea bacteriilor, drojdiilor și altor organisme.
Sunt mai multe motive pentru care secreția de estrogen poate scădea, înafară de menopauză, precum:
Tratamentele existente pot fi hormonale sau non-hormonale. În cazuri grave, medicul poate recomanda terapia de substituție cu estrogeni. Majoritatea medicamentelor pot fi totuși eliberate fără prescripție medicală. Pot fi cumpărate ovule, lubrifianți sau geluri de hidratare pentru zona intimă. Cu toate acestea, aplicarea lor este complicată, efectele apar după câteva săptămâni și aceste lucruri limitează spontaneitatea relațiilor sexuale. Femeile vor soluții simple și rapide.
Un tratament inovator pentru toate simptomele enumerate mai sus sunt injectările cu acid hialuronic. Acestea pot rehidrata mucoasa vaginală, dar și înfrumuseța zona labiei majore, care devine laxă și își pierde volumul în timp. Așadar, este reconstruit țesutul protector al vulvei, care apără vaginul de infecții.
Datorită următoarelor produse, femeile își pot recăpăta viața sexuală și se pot bucura din nou de plăcerile simple ale vieții, fără disconfort. La momentul actual, Desirial și Desirial Plus sunt singurele produse cu acid hialuronic folosite pentru tratamentul atrofiei vulvo-vaginale la nivel european. Desirial poate fi utilizat pentru hidratarea și îmbunătățirea mucoasei vaginale, pe când Desirial Plus poate fi utilizat pentru a acționa la exteriorul vaginului, la nivelul labiei majore, pentru a înfrumuseța zona.
Tratamentul poate fi făcut fără spitalizare și durează doar 30 de minute. Se recomandă aplicarea unui anestezic local pentru o facilita o procedură nedureroasă pentru pacientă. Deși poate varia în funcție de pacientă, o nouă aplicare a tratamentului nu este necesară decât după 12 luni.
Contactează-ne