Terapia cu
lumină LED în estetică
Terapia cu lumină LED este utilizată pentru a trata acneea, hiperpigmentarea și semnele de îmbătrânire. Cum functioneazã? Detaliem imediat.
Fototerapia cu LED este o tehnică de îmbunătățire a aspectului pielii, prin care zona țintă este expusă la o lumină rece care generează răspunsuri biologice. Este cunoscută și sub numele de cromoterapie sau terapie Bio Light, poate fi aplicată pe orice zonă a corpului și este o procedură sigură, nedureroasă și neinvazivă.
Ce este terapia cu lumină LED?
Fototerapia cu lumină LED folosește o diodă emițătoare de lumină. În acest fel, o zonă a pielii este expusă la o lumină rece cu ajutorul unui laser. Această lumină poate fi de diferite culori și, la rândul lor, fiecare generează un efect diferit.
Mai precis, tehnica folosește diode emițătoare de lumină care eliberează lumină și stimulează metabolismul și creșterea celulelor. În acest mod, produce o creștere a producției de colagen și elastină, două elemente care au un impact decisiv asupra sănătății și aspectului pielii. În general, oamenii folosesc acest tratament pentru a combate semnele de îmbătrânire, hiperpigmentarea și acneea. Deși până de curând doar efectul său asupra acneei fusese studiat, în prezent există dovezi ale potențialului său împotriva petelor și ridurilor.
Cum funcționează fototerapia LED?
Lumina ultravioletă nu este utilizată în acest tip de fototerapie. În schimb, se folosește o lumină de nivel scăzut, sigură pentru piele. Lumina este produsă în diferite lungimi de undă și culori care sunt proiectate asupra zonei dorite prin lămpi.
Uneori, expunerea la lumină este combinată cu un medicament fotosensibil aplicat pe piele, cunoscut sub numele de „acid 5-aminolevulinic”. Funcția sa este de a sensibiliza zona de tratament. Efectul obținut depinde de culoarea luminii, așa cum vom vedea în curând.
Lumina roșie
Corespunde luminii infraroșii și este utilizată pentru tratarea epidermului, cea mai superficială zonă a pielii. Scopul este de a absorbi și apoi de a stimula proteinele de colagen. Acest lucru are impact asupra reducerii liniilor fine și a ridurilor. De asemenea, reduce inflamația și îmbunătățește circulația, oferind pielii o strălucire mai pronunțată.
Lumina albastră
Lumina LED albastră este folosită pentru a reduce activitatea glandelor sebacee. Acestea se regăsesc sub foliculii de păr și asigură lubrifierea pielii și părului. Când devin hiperactive, pot duce la producerea excesivă de sebum și la acnee. Această lumină ajută, de asemenea, la uciderea bacteriilor de sub piele.
Lumina galbenă
Lumina LED galbenă are efect antiinflamator și poate pătrunde în cele mai profunde zone ale pielii. Mai mult, stimulează circulația. Este indicat în cazurile de iritație și roșeață, rozacee și toate afecțiunile care provoacă căldură sau mâncărime a pielii.
Lumina verde
Acest tip de lumină este indicat în special pentru cazurile de melasmă și alte probleme de pigmentare. Datorita acțiunii sale, producția de melanină scade și, prin urmare, petele întunecate sunt atenuate. Un studiu publicat în 2018 arată eficacitatea acestei lumini pentru gestionarea melasmei.
Cum se realizează procedura de fototerapie cu lumină LED?
Fiecare sesiune de fototerapie durează aproximativ 20 de minute. În general, sunt necesare aproximativ 10 ședințe pentru a obține rezultate vizibile. Această procedură se face aproape întotdeauna în cabinetul unui dermatolog, dar dispozitivele de acasă sunt și ele de uz curent.
Riscuri și efecte secundare ale luminii LED
Fototerapia nu este lipsită de controverse, în special în ceea ce privește utilizarea și siguranța dispozitivelor acasă. O mască de uz casnic lansată cu ceva timp în urmă a provocat probleme oculare utilizatorilor și mai apoi a fost retrasă de pe piață.
Există mai multe investigații care susțin eficacitatea fototerapiei LED. Cu toate acestea, este clar faptul că lumina corespunzătoare trebuie aplicată corect pentru a obține efectul dorit. Multe dispozitive pentru uz casnic de pe piață nu garantează lumina corectă. Prin urmare, nu pot fi considerate sigure, din punct de vedere tehnic . În acest sens, pot fi avizate doar procedurile aplicate de un profesionist. De obicei, terapia LED nu provoacă efecte secundare. Cu toate acestea, în unele cazuri, poate provoca efecte ușoare, cum ar fi mâncărime, roșeață, uscăciune și umflare. Acest lucru este mai frecvent atunci când sunt utilizate medicamente fotosensibilizante.
Avantajele terapiei cu lumină LED
- Este un tratament non-invaziv,
- Nu generează arsuri, disconfort sau durere,
- Nu necesită îngrijire specială după aplicare,
- Se adaptează tuturor tipurilor de piele,
- Este compatibil cu alte tratamente pentru piele,
- Se poate aplica vara, fără nici o problemă,
- Este potrivit pentru femeile însărcinate,
- Este util pentru o gamă largă de probleme dermatologice.