Uscăciunea vaginală și tratamentul

Uscăciunea vaginală este o condiție care apare frecvent la femei, dar din cauza conformității sociale care blamează astfel de teme, rămâne un subiect nediscutat și astfel netratat pe scară largă în România.

Motivele pentru care această afecțiune apare sunt naturale și ar trebui tratată precum acneea la adolescenți, pentru care ei și părinții deopotrivă se alarmează și fac repede o programare la dermatolog. Ei bine, la fel trebuie procedat și în legătură cu uscăciunea vaginală, dar cu o programare la ginecolog,  pentru că schimbările hormonale ne urmăresc toată viața și ne-o și pot afecta foarte mult.

Deși este un subiect tabu, noi încercăm să îl normalizăm, deoarece apare la femei de toate vârstele și calitatea vieții multora dintre ele este afectată. Studiile arată că 17% dintre femeile tinere suferă de uscăciune vaginală, care le afectează viața intimă și până la 50% dintre femeile la postmenopauză au simptome severe de uscăciune vaginală din cauza schimbărilor hormonale.

Cauze ale uscăciunii vaginale

Pentru a înțelege mai multe despre această afecțiune, este important să stabilim care îi sunt cauzele. Există o singură cauză principală, mai exact scăderea nivelului de hormon estrogen din organism, din care se ramifică mai multe cauze.

Hormonul estrogen acționează asupra țesutului vaginal pe care îl menține lubrifiat, elastic și cu un nivel optim de aciditate (pH < 4,5). Femeile care au o secreție vaginală constantă cu aspect lipicios,  de culoare albă sau transparentă, înseamnă că au un nivel de hormon estrogen optim în organism.

Așadar, cauzele acestei afecțiuni sunt legate de fluctuația hormonului estrogen sau de lucruri ce țin de igiena personală:

Cancer de sân

În proporție de aproximativ 70% dintre femeile care suferă de cancer de sân experimentează atrofia vaginală, care are printre primele simptome și uscăciunea vaginală. În timpul tratamentului, femeile pot avea o mastectomie sau o disecție a ganglionilor limfatici axilari, cu efect direct asupra nivelului de hormoni. De asemenea, ele pot face chimioterapie sau terapie endocrină, care duc la o stimulare scăzută a receptorilor vaginali, ceea ce determină membranele din vagin să devină mai subțiri și mai puțin flexibile și lubrifiate.

Menopauza

La menopauză, organismul femeilor încetează să mai producă hormoni estrogeni și să ovuleze. Primele 12 luni în care o femeia nu mai are ciclu menstrual este intervalul propriu-zis numit “menopauză”. Ele experimentează simptome ca uscăciunea vaginală încă din perioada de perimenopauză, când ciclul devine iregulat și pot avea acest simptom ani de zile în continuare.

Alte cauze

Sarcina este un eveniment perturbator al nivelului hormonal, precum și alăptarea. Dezechilibre pot apărea și în perioadele de stres intens, atunci când o femeie ia anticoncepționale, unele antidepresive și antihistaminice, când suferă o intervenție de extirpare a ovarelor, sau dacă are unele boli precum diabetul sau sindromul Sjogren.

Dușurile intravaginale sunt un alt factor extern care cauzează uscarea țesutului vulvo-vaginal. Aceste dușuri afectează microbiomul vaginal și pot provoca și vaginoza bacteriană.

Cum se maniferstă uscăciunea vaginală?

Un lucru pe care femeile îl simt deseori este senzația de mâncărime de-alungul zilei. De asemenea, în timpul actului sexual sau după, pot simți durere sau iritație. Urinarea frecventă este un alt simptom, precum și predispoziția la infecții ale tractului urinar, care produc disconfort suplimentar, în special la urinare. Femeile care, în timpul unui preludiu, nu simt lubrifiere vaginală, ar putea suferi de uscăciune vaginală.

Tratament de ultimă generație

Apuse sunt vremurile când lubrifianții sau ovulele cu estrogen erau folosite ca tratament. Efectul lor elimină spontaneitatea actului sexual, din cauza aplicării acestora chiar înaintea actului. Un astfel de eveniment nu ar trebui programat, și cu această noțiune în minte a fost creat Desirial.

Desirial este un injectabil cu acid hialuronic care poate elimina uscăciunea vaginală pentru până la 6 luni, printr-o singură ședință de tratament. Acidul hialuronic restabilește elasticitatea vaginului și elimină durerea la contactul sexual. Mai mult, peretele vaginal devine mai gros și este mai protejat împotriva infecțiilor.

Calitatea vieții unei femei se îmbunătățește prin faptul că se poate bucura de activitățile zilnice fără durere și stres, iar acest lucru îi influențează foarte mult și sănătatea psihică.

Întreabă un medic specialist despre Desirial!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *