Acțiunea minune a retinolului

 
 
 
 
â
 

Retinolul este unul dintre cele mai eficiente ingrediente pentru combaterea îmbătrânirii tenului, pentru că stimulează producția de colagen și elastină atât de esențiale pielii. 

Printre proprietățile sale speciale se remarcă atenuarea petelor pigmentare, îmbunătățirea porilor dilatați și îmbunătățirea ridurilor. 

Este un ingredient activ puternic care poate sensibiliza pielea la început, ceea ce necesită o perioadă de adaptare. Acest proces este cunoscut sub numele de retinizare, despre care vom vorbi mai târziu.

Ce este retinolul?

Retinolul a revoluționat piața tratamentelor faciale anti-îmbătrânire datorită stimulării colagenului și acțiunii sale asupra reînnoirii celulare, care reușește să revitalizeze dermul și să îi redea luminozitatea.  

Retinolul sau vitamina A este solubil în grăsimi, iar organismul îl absoarbe prin alimente, ceea ce ajută la dezvoltarea oaselor, țesuturilor moi, mucoasei, dinților și pielii.

În cosmetică se regăsește de obicei în seruri și creme.

Care sunt beneficiile retinolului?

  • Minimizează ridurile. 
  • Eficient împotriva petelor pigmentare, acționează asupra tirozinazei și, „încetinește” procesul de activare a melaninei.
  • Este folosit pentru tratarea acneei.
  • Reglează producția de sebum.
  • Menține tenul curat și minimizeaza dimensiunea porilor.
  • Este un exfoliant excelent.

Ce efecte secundare are retinolul?

Unele dintre efectele secundare ale retinolului sunt: senzația de arsură, descuamarea pielii, iritația și roșeața.

Putem minimiza oricând aceste efecte, prin utilizarea unor doze mici de retinol și prin folosirea produsul potrivit.

Ce concentrație de retinol ar trebui să folosesc?

Din cauza efectelor secundare asociate retinoidului, mai puternic nu înseamnă neapărat mai bun când vine vorba de acest ingredient. Majoritatea experților recomandă să începeți cu un retinoid de cantitate mică și să fiți atenți la modul în care reacționează pielea dumneavoastră.

Procentele scăzute de retinol (0,01-0,03%) sunt excelente pentru a viza semnele de îmbătrânire, pentru a reduce dimensiunea porilor și pentru a îmbunătăți sănătatea generală a pielii. Atunci când este utilizat alături de alți antioxidanți (cum ar fi vitamina C) și SPF, poate ajuta, de asemenea, pielea să lupte împotriva daunelor provocate de mediu.

Un retinol de intensitate medie (0,04-1%) vă va oferi rezultate mai rapide, dar poate veni cu mai multe efecte secundare. Aceste concentrații vor ajuta rapid să combată pielea laxă și tonul neuniform al pielii.

Retinoizii de putere mare (0,5-1%) vor da rezultate rapide celor cu pielea încăpățânată care poate nu au răspuns la procentele mai mici. De asemenea, dacă preocupările pielii dumneavoastră sunt deosebit de grave (riduri profunde, acnee persistentă, hiperpigmentare evidentă), veți beneficia probabil de un procent mai mare.

Ce recomandări de utilizare a retinolului există?

Pentru a începe să utilizați produse cu retinol, vă recomandăm să faceți acest lucru treptat, deoarece necesită o perioadă de adaptare pentru piele.

Deși retinoizii nu sunt fototoxici, ceea ce înseamnă că nu vor reacționa la lumina soarelui pentru a provoca arsuri pe piele, se poate descompune la lumina solară. Așa că aplicarea retinoidului dimineața îl poate face mai puțin eficient. De aceea, recomand să folosiți retinolul sau retinoidul seara.

Când aplicați retinol, nu vă neglijați gâtul sau decolteul, care sunt zone renumite pentru apariția primelor semne ale îmbătrânirii, dar adesea trecute cu vederea.

Am nevoie de o prescripție medicală pentru a utiliza retinolul?

Ai nevoie doar de o rețetă pentru a obține retinoizi cu o concentrație mai mare, cum ar fi tretinoina sau adapalena. Retinoizii achiziționați „de la raft” au o putere mai mică, așa că nu necesită rețetă.

Putem aplica retinol vara?

Da , putem folosi retinolul vara, dar nu este recomandat să începem aplicarea lui în timpul verii.

În lunile calde, pielea tinde să fie mai grasă și capacitatea retinolului de a regla sebumul este de ajutor. Cu toate acestea, evitați să îl folosiți când mergeți în vacanțe și vă expuneți îndelungat la soare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *