Ce este acidul hialuronic?

Aplicarea topică a acidului hialuronic este un prim-pas către o îngrijire personală corectă și devine o rutină reconfortantă în acele momente rare din zi când ne acordăm cu adevărat atenție. Apoi, la înaintarea în vârstă, înlocuim cremele și serurile cu acidul hialuronic injectabil pentru un ajutor mai durabil, pentru că reduce ridurile și ridică pielea. Așadar iubim acidul hialuronic pentru că ne înfrumusețează aspectul. Este adevărat că medicina estetică beneficiază cel mai mult de descoperirea acestei macromolecule, însă a parcurs un drum lung și interesant și prin alte domenii care merită amintite.

Ce este acidul hialuronic? – Istoric

Acidul hialuronic este un carbohidrat, mai precis o mucopolizaharidă care apare în mod natural în toate organismele vii. A fost descoperit în 1934 de chimistul Karl Meyer și de asistentul său, John Palmer în umoarea vitroasă a ochiului de bovină. De atunci, numeroase descoperiri au legat acidul hialuronic de funcții biologice importante în bacterii și în organismul animalelor superioare precum omul. A fost localizat în diferite țesuturi și lichide ale vertebratelor, în special în țesutul conjunctiv și în lichidul sinovial, lichidul vitros al ochiului, sau în cordonul ombilical. Funcțiile sale biologice includ legarea apei și lubrifierea părților mobile ale corpului precum articulațiile și mușchii.

Acidul hialuronic a fost comercializat pentru prima dată în 1942, când Endre Balazs a solicitat un brevet de utilizare ca înlocuitor al albușului de ou în produse de patiserie. Prima aplicare medicală pentru oameni a fost în timpul unei operații oculare la sfârșitul anilor 1950. Hialuronanul folosit în acea vreme a fost inițial izolat din cordonul ombilical uman și, la scurt timp după aceea, din crestele de cocoș într-o formă foarte purificată.

FDA a aprobat utilizarea acidului hialuronic în timpul anumitor intervenții chirurgicale oculare, inclusiv operația de cataractă, transplantul de cornee și în cazul detașării de retină.

De asemenea, s-a descoperit că are aplicații clinice mai ales în tratamentul bolilor articulare și în medicina estetică. Studiile medicale ale acidului hialuronic includ rolul său în fertilizare, embriogeneză, dezvoltarea răspunsului imun, vindecarea rănilor, bolile oncologice și infecțioase și procesele de îmbătrânire.

Acidul hialuronic în estetică

Cu timpul, cantitatea de acid hialuronic din derm începe să scadă iar volumul și elasticitatea pielii se diminuează. În acest sens, fillerele cu hialuron au devenit o soluție sigură pentru îmbunătățirea ridurilor. În plus, datorită naturii omniprezente a acidului hialuronic în piele, imunogenitatea unor astfel de produse rămâne extrem de scăzută. 

Ingineria fillerelor este posibilă prin două metode: prin extragerea acidului hialuronic animal sau bacterian. Un filler de origine animală este Hylaform, care a scăzut în popularitate datorită duratei mai scurte de remanență a acestor tipuri de fillere, precum și a imunogenității mai crescute comparativ cu cele din bacterii.În grupul derivat din bacterii, fillerul este de obicei generat prin fermentarea acidului hialuronic stabilizat nonanimal (NASHA) din specii de streptococi (Stylage, Restylane, Juvederm, Hydrelle).

Două variabile unice care determină proprietățile fizice ale unui filler sunt dimensiunea particulelor gelului, precum și gradul de reticulare prezent. Acest lucru este cel mai bine exemplificat de linia de fillere cu AH Stylage, unde ajustările acestor două variabile sunt utilizate pentru a crea produse noi cu proprietăți și aplicații clinice diferite.

Efectele diferitelor grade de reticulare sunt cel mai bine afișate de familia de produse Stylage. În general, cu cât este mai mare gradul de reticulare, cu atât este mai mare gradul de absorbție al apei demonstrat de filler. Așadar, o reticulare mai mare înseamnă o volumizare semnificativă sau o corecție profundă a ridurilor. Spre deosebire de Restalyne, care menține aceeași concentrație de acid hialuronic în toată gama de produse, produsele Stylage prezintă concentrații variate de acid hialuronic (24 mg/ml pentru Stylage L, 20 mg/mL pentru Stylage M; 16 mg/mL pentru Stylage S, etc).

În funcție de produsul utilizat, precum și de zona tratată, fillerele cu AH volumizează de obicei țesuturile moi pentru o perioadă de 6-18 luni. În comparație cu colagenul bovin, reacțiile de hipersensibilitate sunt extrem de rare, estimate la una din 5000 de injectări. Un beneficiu notabil al acestor produse, în comparație cu fillerele non-AH, este reversibilitatea lor (dacă dizolvarea acidului este necesară, poate fi utilizată hialuronidaza injectabilă sau topică).

Descoperă produsele Stylage.

Untitled Poster

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *