Crioterapia și beneficiile asupra sănătății fizice și mentale

 

Crioterapia înseamnă aplicarea unor temperaturi foarte scăzute asupra unei zone a corpului sau asupra întregului corp ca metodă de tratament. Este cunoscută încă din antichitate, fiind folosită de egipteni la aproximativ 2500 î.Hr. prin utilizarea zăpezii sau a gheții pentru tratarea diferitelor afecțiuni. Și Hipocrate sau Avicenna o foloseau, adică părinții medicinei moderne.

În prezent, crioterapia utilizează temperaturi foarte scăzute, de sub 100 de grade Celsius, la care corpul este expus pentru aproximativ 3 minute. Scopul acestei terapii este de a stimula sistemul imunitar, de a reduce inflamația și durerea, precum și de a îmbunătăți performanța fizică și mentală. Crioterapia sistemică este folosită în tratamentul unor afecțiuni precum artrita, fibromialgia, scleroza multiplă și alte boli autoimune.

Ce presupune crioterapia sistemică?

Crioterapia întregului corp presupune plasarea unei persoane într-o cameră criogenică (criosaună) unde temperatura este între -100 și -160 de grade Celsius. Este important ca suprafața întregului corp să fie răcită, inclusiv capul, unde se află cel mai mare număr de termoreceptori, cu ajutorul cărora organismul sesizează schimbările de temperatură din exterior.

Ce efecte benefice are crioterapia asupra sănătății?

Frigul este un stimul intens care provoacă multe reacții de apărare în organism. În crioterapie, în mod paradoxal, pacientul simte căldură pentru câteva secunde, ca rezultat al vasoconstricției vaselor de sânge. Aceasta este urmată de dilatarea rapidă a vaselor de sânge și accelerarea fluxului sanguin.

Tratamentul determină creșterea concentrației multor hormoni și neurotransmițători, de exemplu cortizolul, endorfinele, adrenalina, noradrenalina și testosteronul. În sistemul nervos, conducerea impulsurilor nervoase devine mai lentă, ceea ce reduce tensiunea musculară.

În plus, terapia prin frig s-a dovedit a fi o armă eficientă în lupta împotriva radicalilor liberi și bolilor degenerative cauzate de stresul oxidativ. Frigul este, de asemenea, o modalitate eficientă de regenerare biologică, care poate întârzia efectele îmbătrânirii.

Tratamentul poate avea un efect antiinflamator și analgezic. Reducerea inflamației și durerii este determinată de reducerea activității enzimelor inflamatorii și a transmițătorilor semnalelor de durere. Acest efect poate fi benefic în tratarea artritei și a altor afecțiuni ale sistemului musculo-scheletic.

De asemenea, terapia poate fi folosită în dermatologie, pentru a trata afecțiuni cum ar fi dermatita atopică și psoriazisul, prin reducerea inflamației și pruritului. Crioterapia poate ajuta la îmbunătățirea circulației sanguine la nivelul pielii și poate stimula producția de colagen, ceea ce poate îmbunătăți aspectul general al pielii.

După criocameră, se constată o îmbunătățire a dispoziției și o scădere a oboselii. Frigul extrem elimină efectele negative ale durerii pe termen lung, îmbunătățește somnul și are efect antidepresiv.

Ce indicații are crioterapia?

Indicațiile pentru terapia prin frig întregului corp sunt foarte extinse:

  • Boli acute și cronice ale articulațiilor și cartilajelor, precum artrita reumatoidă, artrita psoriazică, guta, boala Bechterew, sindromul Reiter, colagenoze, lupus eritematos,
  • Afecțiuni după intervenția chirurgicală de discopatie,
  • Tendinită, fibromialgie,
  • Consecințe ale leziunilor – entorse, entorse, sindrom algodistrofie, contracturi articulare, edem posttraumatic și postoperator,
  • Prevenirea osteoporozei,
  • Boli neurologice,
  • Pareză spastică, scleroza multiplă,
  • Depresie, migrene.

Cum să te pregătești pentru crioterapie?

În timpul ședinței nu vei purta multe haine, deoarece hainele acoperă pielea și împiedică asimilarea tuturor beneficiilor pe care le oferă crioterapia. În criosaună vi se va cere să purtați un costum de baie sau niște haine sport de bumbac.

Ți se va cere să aduci și să porți o pereche de mănuși și șosete, care te vor proteja de degerături, sau ți se vor oferi de acolo.

Înainte de a intra în camera criogenică, trebuie să te asiguri că ești complet uscat. Nu ar trebui să existe umezeală pe piele sau pe haine. Chiar și cea mai mică cantitate de umiditate va îngheța odată ce începe ședința, ceea ce ar putea crește riscul de degerături.

Ce contraindicații are crioterapia?

Crioterapia este contraindicată la pacienții alergici la frig (poate produce urticarie și dureri articulare), cu fenomenul Raynaud (provoacă spasm arterial care duce la o posibilă ischemie), circulație deficitară, boli vasculare periferice, răni deschise și infecții locale.

Tratamentul trebuie utilizat cu prudență la pacienții cu unele afecțiuni reumatoide, hemoglobinurie paroxistică la rece cu disfuncție renală și hipertensiune arterială secundară, pacienții foarte tineri/foarte bătrâni, antecedente de degerături în zonă și comă.a

crioterapia in dermatologie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *